Tradiční zelňáky v troubě

Co budete potřebovat:
👉250g kysaného zelí, bez nálevu;
👉250g hladké mouky;
👉125g vepřového sádla, nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je určitě u vašeho místního řezníka;
👉sůl, množství soli upravte podle toho, jak slané je kysané zelí, které použijete k přípravě;
👉kmín drcený.

Postup:
Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.


👉Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína 🍷u televize 📺 nebo jako pohoštění třeba při rodinných setkáních.

Přejít nahoru