Zelňačka pro zahřátí

Co budete potřebovat:
1x kysané zelí
1x klobása (podle chuti, zvolte tu nejoblíbenější)
1x kuřecí prso, bez kosti a kůže
3 středně velké brambory
10 dkg slaniny vcelku, nakrájené na kostičky
1 středně velká cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
bobkový list
pár kuliček celého pepře
2 kuličky jalovce
chilli
podle chuti sušené
houby
máslo nebo sádlo

 

Náš recept může na první pohled vypadat zbytečně složitě, ale věřte tomu, že zdání v tomhle případě rozhodně klame. Navíc se vám polévka po uvaření odvděčí měrou vrchovatou. Zahřeje i ty nejprokřehnutější z vás, dokonce dokáže z těla vyhnat lecjakou nemoc. Je lepší vařit ji ve větším hrnci, nikdy jí totiž není dost. Tak pojďme na to: 

Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit. V průběhu vaření osolte. Až budou brambory měkké, stáhněte z ohně. 

Kuřecí prso vložte do vody a vařte do změknutí v osolené vodě. Po vychladnutí maso nakrájejte na malé kousky. Vodu z hrnce nevylévejte, bude se ještě hodit. 

Kysané zelí vylijte do cedníku a nechte okapat. Okapané zelí nakrájejte na menší kousky. Klobásu pokrájejte na kolečka. 

Cibuli nakrájenou na malé kousky osmahněte na kostičkách slaniny.

Kdyby byla směs málo mastná, přidejte lžíci másla nebo sádla. Když slanina i cibule začnou zlátnout, přidejte rajčatový protlak a promíchejte.

Když se směs spojí, přidejte ostatní připravené suroviny: zelí, uvařené brambory i s vodou, nakrájené kuřecí maso i s vodou, klobásu nakrájenou na kolečka, případně houby (sušené jsme předtím namočili do mléka, čerstvé stačí pokrájet na menší kousky).

Pokud se vám teď polévka zdá moc hustá, přilijte ještě vodu, přidejte bobkový list, nové koření, jalovec a polévku povařte, aby se všechny chutě spojily. 

Máte-li rádi jemnější variantu, můžete chvíli před podáváním přidat smetanu.

Nakonec přidejte podle vlastní chuti chilli, ještě krátce povařte a můžete servírovat. 

Přejít nahoru