Voňavý dýňový cheesecake

krouharna.cz_dýňový cheesecake

Sušenkový základ:
300 g Lotus sušenek
60 g másla

Náplň:
375 g měkkého sýru typu Philadelphia 
400 g zakysané smetany 15%
4 polévkové lžíce datlového sirupu
2 sáčky vanilkového cukru
2 polévkové lžíce třtinového cukru
3 čajové lžičky skořice
3 polévkové lžíce perníkového nebo Aladinova koření
4 ks vajec
5 polévkových lžic dýňového pyré
pár kapek vanilkové esence

Ozdobení:
60 g dýňových semínek
1 polévková lžíce třtinového cukru
špetka perníkového nebo Aladinova koření
pár kapek vanilkové esence

Dáme nahřát troubu na 150 stupňů. Sušenky v mixéru najemno rozemele spolu s máslem. Vzniklou směs namačkáme do klasické dortové formy, která je vyložená pečícím papírem. Pokud vám vystačí sušenková směs, je dobré si asi dvě hrsti směsi nechat na ozdobení. Pečeme zhruba 10 minut.

Všechny ingredience na náplň smícháme do hladké směsi. Tu nalejeme na upečený korpus a dáme péct. Dobré je do trouby vložit spolu s dortovou formou s cheesecakem i nádobu s vodou (díky tomu cheesecake nepopraská a nevytvoří se na něm nevzhledné hrboly).

Upečený je tehdy, pokud kraje jsou tuhé a střed lehce třaslavý.

Semínka lehce upražíme na sucho na pánvi, přidáme cukr, koření a esenci a necháme spojit. Vzniklou směs rychle přeneseme na pečící papír a necháme zatuhnout. Poté jí krátce rozmixuje. 
Upečený cheesecake ozdobíme směsí ze sušenek a dýňových semínek.

Přejít nahoru