Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční pokrm, který patří neodmyslitelně k Valašsku. Jedli ho většinou muži k snídani, aby měli dostatek energie a síly k práci jak na poli, tak v lese. Díky kyselému zelí a smetaně je výborným „vyprošťovákem“, třeba po bujarém večírku. :-D.

400g kysané zelí
300g brambory, na kostičky
bobkový list
nové koření
kmín
sušené houby
pepř mletý
citron
bylinky
30g máslo
100g cibule
100g klobása pokrájená
100g anglická slanina
mléko
2 lžíce hladká mouka
150g zakysaná smetana
sůl
moučkový cukr nemusí být (na dochucení)

Uvařte zelí s kmínem. V druhém kastrolku uvařte brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a bylinky. Až brambory změknou, vyndejte bylinky a vše slijte dohromady. Na másle osmažte cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidejte ještě hladkou mouku. Směs rozmíchejte s mlékem, nalijte k ostatním surovinám a za občasného míchání provařte asi dvacet minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, dochuťte solí, pepřem a můžete také lehce přisladit moučkovým cukrem.

Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Někde se jí říká zelňačka, jinde zelnica, na Valašsku je známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.

Přejít nahoru