Zelný speciál
Zázrak ze sudu. I tak se v minulosti říkalo kysanému zelí. Pěstuje se více než 4000 let a staří Egypťané mu připisovali božskou moc, dokonce ho obětovali i bohům. Zelí se řadí mezi superpotraviny díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa.
V podzimních sychravých měsících podpoří obranyschopnost vašeho těla. A protože účinků kysaného zelí na lidský organismus je mnoho, přineseme vám v příštích dnech spoustu zajímavostí ze světa zelí v našem „Zelném speciálu“.
Jak na domácí kysané zelí?
Kvašené potraviny zažívají comeback a kysané zelí je jedním z nejzdravějších příkladů tradičního uchovávání potravin. Mléčné kvašení totiž zachová vitamíny a minerální látky a navíc způsobí, že výživové hodnoty se zvýší. A jak na domácí kysané zelí? Pokud chcete předejít zklamání, zelí na krouhání a nakládání v supermarketech nehledejte. Vyberte si prodejce, který nabízí kvalitní čerstvé zelí, které je křehké a vhodné k nakládání. Takové pak stačí umačkat, prosolit, okmínovat a nechat kvasit. Krouhárenské zelí má totiž vyšší podíl cukru, takže snadněji dochází ke kvasnému procesu.
Pokud si budete chtít ušetřit práci s čištěním, krájením a krouháním zelí, můžete si koupit tzv. krouhanku.
Doma raději mačkejte
Co se týče zpracování zelí, v domácích podmínkách jej sešlapávat spíš nedoporučujeme. Doma máme většinou menší nádoby, do kterých si zelí spíš namačkává. Sešlapávání má smysl až u většího množství.
Mnoho lidí v touze naložit to nejlepší zelí přidává cibuli, kopr, křen, vinné listy, jablka a další přísady. My dáváme pouze zelí, sůl a kmín, protože to se nám osvědčilo jako nejlepší, a tuto kombinaci považujeme za klasické kysané zelí.
Zelnou šťávu nevylévejte!
Zdravotní přínosy zelné šťávy
- Antioxidační vlastnosti – Má vysoké množství antioxidantů, které dokážou redukovat volné radikály v těle.
- Podpora imunity – Mezi hlavní výhody patří poskytnutí vynikajícího štítu pro imunitní systém pomocí vitamínu C, antioxidantů a minerálů posilujících imunitu.
- Detox – Význam pro detoxikaci těla pochází z vysokého množství minerálů, jako je křemík a síra. Tyto minerály pomáhají odstraňovat odpad z buněk a zlepšují vstřebávání živin.
- Protirakovinné účinky – Má několik jedinečných antioxidantů, jako je isokyanát a sloučeniny síry, které chrání buňky před karcinogeny tím, že zabraňují oxidativnímu stresu.
- Snížení cholesterolu – Mezi výhody jejího pití patří prevence vysoké hladiny škodlivého cholesterolu, který může způsobit srdeční problémy.
- Snížení krevního tlaku – Je zde hojně zastoupen draslík, prvek, který funguje jako vazodilatátor. Výsledkem je, že konzumace zelné šťávy může zlepšit funkci svalů, nervového systému a snížit riziko srdečního infarktu, mrtvice a aterosklerózy.
- Podpora při hubnutí – Pravidelné pití podporuje štíhlou linii. Navíc pomůže odstranit zbytečné toxiny ve vašem těle, což pročistí horní část střev. Tento proces umožňuje zhubnout efektivně a zdravě.
- Zpomalení stárnutí – Pravidelná konzumace může pokožce prospět. Stárnutí pokožky je do značné míry zpožděno pomocí bohatého množství vitamínu C. Vitamín A a vitamín D spolupracují na ochraně pokožky před UV zářením, díky čemuž je pokožka čistá a zářivá.
Zelná šťáva má ale příznivé účinky také na růst vlasů, pomáhá při léčbě gastritidy a přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi.