Zajímavosti ze světa dýní

Dýně je ozdobou podzimu. A to jak na talíři, tak i v té dekorativní formě třeba
za oknem nebo na zápraží. Odkud se ale tahle kráska vzala? Její historii a
tradiční i méně tradiční dýňové recepty můžete objevit na našem blogu.

Údajně připlula

Dýně, ostatně stejně jako brambory, se do Evropy dostala díky Kryštofu Kolumbovi. Její
historie na našem kontinentu se tedy počítá zhruba na 500 let. V Americe to byla ale stará
známá. Tam se dýně pěstovaly již tisíce let před naším letopočtem. Nejstarší nález, který
dokládá pěstování dýní, pochází z Mexika a je mu přibližně 7 000 let! Ty starověké dýně
ovšem nebyly oranžové, velké a sladké, jako je známe my. Pravděpodobně byly daleko
menší, tvrdé a velmi hořké. Dýně byla pro svou trvanlivost velmi ceněná také u námořníků
a plavebních výprav. Vydržela totiž několik týdnů a nekazila se.

Proč jíst dýni?

Je bohatým zdrojem minerálů, obsahuje sodík, draslík, hořčík nebo železo, a cenných
vitamínů. Jedná se také o nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinu, až 90 %
dýně tvoří voda. Konzumace dýní pozitivně ovlivňuje funkce trávicí soustavy,
snižuje hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky, ledvin a srdce.

Jde se vařit!

Naslano, či nasladko? Záleží na vás……

Přejít nahoru