Pečená dýně na bylinkách se švestkovým chutneym
Co budeme potřebovat:
dýně hokkaido
oregano
čerstvě mletý pepř
bylinková sůl
olivový olej
Dýni dobře omyjeme, rozkrojíme a důkladně vydlabeme všechna semínka. Dýni pokrájíme na měsíčky asi 1,5 cm široké. Slupku necháváme, po pár minutách pečení krásně změkne. Plech vymažeme olivovým olejem a plátky dýně vedle sebe poklademe. Posypeme bylinkovou solí a čerstvě mletým pepřem. I na povrchu jemně pokapeme olejem a posypeme rozemnutým oreganem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravený plech s dýní hokkaido pečeme za občasného obracení asi 25 minut (záleží na tloušťce plátků). To je celá práce a příprava. Pečenou dýni hokkaido na bylinkách vyndáme z trouby, ještě teplou rozdělíme na talíře a podáváme podle chuti. Pečená dýně hokkaido postačí nejen vegetariánům jako hlavní chod.
Švestkové chutney
500 g cukr
3 stroužky česnek
1 špetka sůl
150-180 ml ocet
500 g švestky
0.5 lžičky mletá skořice
1 lžička čerstvý zázvor
2 lžičky mleté chilli
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Oloupaný zázvor nastrouháme a česnek usekáme nadrobno. Švestky vložíme do hrnce, posypeme cukrem, ochutíme solí, zázvorem, česnekem, skořicí a mletým chilli. Vše podlijeme octem a za stého míchání vaříme tak dlouho, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu.