Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem
Co budeme potřebovat:
800 g hovězího masa vhodného na pečení (např. hovězí zadní)
100 g slaniny nebo špeku na prošpikování masa
6 dl vody (záleží na velikosti masa)
2 dl bílého vína
4 ks kuličky nového koření
4 ks bobkové listy
2 ks mrkve
1 ks menší rajče
1 ks malý celer
1 ks citron
1/2 ks dýně Hokaido
1 kelímek smetany ke šlehání
pepř
sůl
Na hrnkový knedlík:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
1 lžička soli
2 ks rohlíky
2 ks vejce
bylinky dle chuti
sádlo na vymazání hrnků
Postup:
Tahle omáčka je hodně podobná svíčkové, stačí jen přidat dýni.
Hovězí maso nasolíme a prošpikujeme špekem, vložíme do pekáče a zasypeme drobně nakrájenou zeleninou dle výše uvedených surovin, přidáme také uvedené koření a podlijeme v poměru cca 1/3 vína a 2/3 vody, pečeme přikryté v troubě cca 2 hodiny.
Upečené maso vyndáme, vybereme koření, zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, kterou necháme lehce projít varem, omáčku případně dochutíme solí, pepřem, vínem či octem.
Knedlík připravíme smícháním uvedených surovin; hmotu nalijeme do hrníčků vymazaných sádlem do dvoutřetinové výšky, ponoříme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala po ouška, přiklopíme poklicí a vaříme přesně 33 minut, poté jednoduše knedlíky vyklopíme a nakrájíme.