Zelný speciál

Zelný speciál Zázrak ze sudu. I tak se v minulosti říkalo kysanému zelí. Pěstuje se více než 4000 let a staří Egypťané mu připisovali božskou moc, dokonce ho obětovali i bohům. Zelí se řadí mezi superpotraviny díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa.V podzimních sychravých měsících podpoří obranyschopnost vašeho těla. A protože […]

Zelný speciál Read More »

Valašská kyselica

Valašská kyselica Valašská kyselica je tradiční pokrm, který patří neodmyslitelně k Valašsku. Jedli ho většinou muži k snídani, aby měli dostatek energie a síly k práci jak na poli, tak v lese. Díky kyselému zelí a smetaně je výborným „vyprošťovákem“, třeba po bujarém večírku. :-D. 400g kysané zelí300g brambory, na kostičkybobkový listnové kořeníkmínsušené houbypepř mletýcitronbylinky30g

Valašská kyselica Read More »

Zelňačka pro zahřátí

Zelňačka pro zahřátí Co budete potřebovat:1x kysané zelí1x klobása (podle chuti, zvolte tu nejoblíbenější)1x kuřecí prso, bez kosti a kůže3 středně velké brambory10 dkg slaniny vcelku, nakrájené na kostičky1 středně velká cibule2 lžíce rajčatového protlakubobkový listpár kuliček celého pepře2 kuličky jalovcechillipodle chuti sušenéhoubymáslo nebo sádlo   Náš recept může na první pohled vypadat zbytečně složitě,

Zelňačka pro zahřátí Read More »

Tradiční zelňáky v troubě

Tradiční zelňáky v troubě Co budete potřebovat:👉250g kysaného zelí, bez nálevu;👉250g hladké mouky;👉125g vepřového sádla, nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je určitě u vašeho místního řezníka;👉sůl, množství soli upravte podle toho, jak slané je kysané zelí, které použijete k přípravě;👉kmín drcený. Postup:Kysané zelí slijte

Tradiční zelňáky v troubě Read More »

Voňavý dýňový cheesecake

Voňavý dýňový cheesecake Sušenkový základ:300 g Lotus sušenek60 g másla Náplň:375 g měkkého sýru typu Philadelphia 400 g zakysané smetany 15%4 polévkové lžíce datlového sirupu2 sáčky vanilkového cukru2 polévkové lžíce třtinového cukru3 čajové lžičky skořice3 polévkové lžíce perníkového nebo Aladinova koření4 ks vajec5 polévkových lžic dýňového pyrépár kapek vanilkové esence Ozdobení:60 g dýňových semínek1 polévková lžíce

Voňavý dýňový cheesecake Read More »

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem Co budeme potřebovat: 800 g hovězího masa vhodného na pečení (např. hovězí zadní)100 g slaniny nebo špeku na prošpikování masa6 dl vody (záleží na velikosti masa)2 dl bílého vína4 ks kuličky nového koření4 ks bobkové listy2 ks mrkve1 ks menší rajče1 ks malý celer1 ks citron1/2 ks dýně

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem Read More »

Zapékaná muškátová dýně s jablky

Zapékaná muškátová dýně s jablkky Co budeme potřebovat: 500 g muškátové dýně100 g smetany4 malé jablka1 pomeranč1 vejce1 lžíce cukru0.5 lžičky dýňového oleje0.5 lžičky pálivé papriky0.5 čerstvé chilli papričkysůlmáslo na vymazání formy Muškátovou dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na 1 cm tenké plátky. Jablka očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme také na cca 1 cm silné

Zapékaná muškátová dýně s jablky Read More »

Špagetová  dýně – hit podzimní kuchyně

Když špagetovou dýni upečete (většinou se peče přepůlená) a vnitřek lehce načechrátevidličkou, dužina se před očima promění v dlouhé špagety. Ty pak můžete podávat stejnějako klasické špagety s masovými koulemi, pestem či boloňskou omáčkou, případně z nichtvořit a smažit placky či hash browns. Špagetovou dýni nemusíte loupat, protože se jí pouze dužina. Troubu předehřejte na 190℃, horkovzduch na 170℃.Dýni podélně rozpulte

Špagetová  dýně – hit podzimní kuchyně Read More »

Jednoduchá dýňová polévka

Jednoduchá dýňová polévka Co budeme potřebovat: 500 g muškátové dýně100 g smetany4 malá jablka1 pomeranč1 vejce1 lžíce cukru0.5 lžičky dýňového oleje0.5 lžičky pálivé papriky0.5 čerstvé chilli papričkysůlmáslo na vymazání formy Postup:Muškátovou dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na 1 cm tenké plátky. Jablka očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme také na cca 1 cm silné plátky. Plátky dýně

Jednoduchá dýňová polévka Read More »

Pečená dýně na bylinkách se švestkovým chutneym

Pečená dýně na bylinkách se švestkovým chutneym Co budeme potřebovat: dýně hokkaidooreganočerstvě mletý pepřbylinková sůlolivový olej Dýni dobře omyjeme, rozkrojíme a důkladně vydlabeme všechna semínka. Dýni pokrájíme na měsíčky asi 1,5 cm široké. Slupku necháváme, po pár minutách pečení krásně změkne. Plech vymažeme olivovým olejem a plátky dýně vedle sebe poklademe. Posypeme bylinkovou solí a čerstvě

Pečená dýně na bylinkách se švestkovým chutneym Read More »

Přejít nahoru